2016. május 6., péntek

Lakásvásárlási kisokos, onnantól, hogy megtaláltad az igazit! 2. rész

Szóval ott hagytuk abba, hogy megtaláltam (illetve te is meg fogod találni) a megfelelő lakást.
Nos, sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy innentől jön csak a neheze.
Több kiindulási pontod lehet: vagy ingatlanoson keresztül vásárolsz, vagy magánszemélytől.
Sajnos nekem mindenből a nehezebb jutott, és minden lehetséges bakiba beleestem, úgyhogy bőven tudok nektek írni az ezután jövő eseményekről.
Ha ingatlanoson keresztül vásárolsz, akkor sokkal könnyebb a helyzet, általában az ingatlanos amit csak lehet, elintéz helyetted. Ügyvédet is ajánl, és a hitelbe is segít, ha kell.
Mert az első feladvány, találni egy ügyvédet, aki megcsinálja az adás-vételt. Ez már az első plusz költség, ami felmerül, a pár tízezer forinttól, a több tízezer forintig ügyvédje válogatja, hogy mennyit kér.


Javasolt le is foglalózni a lakást, hogy el ne vigyék, amíg te intézkedsz.
Érdemes az előszerződést is az ügyvéddel készíttetni, de ennél még nem kötelező az ügyvédi jelenlét, elég aláíráskor két tanúval hitelesíttetni.
Ebbe beleírhatod, hogy mennyi foglalót akarsz adni, szerintem pár százezer forint elegendő.
A foglaló a garancia, hogy a tiéd lesz a lakás. Ha te lépsz vissza, bukod a foglalót, ha az eladó lép vissza, az összeg kétszeresét köteles megtéríteni neked. Ezeket szintén bele kell írni az előszerződésbe!
Ezután következik az ügyvéd, nálam kijött házhoz, de leggyakrabban az ügyvéd irodájában találkoztok, te, az eladó és az ügyvéd. 
Az Adás-vételihez szükséges érvényes tulajdoni lap, amivel igazoljátok, hogy nincs tartozás a lakáson, és az eladó tulajdonában van. Ezt kikérheti az ügyvéd, az eladó, de te is. Egyébként a legkorrektebb, ha az eladó már előre rendelkezik ilyennel, és meg tudja mutatni neked. Ennek a díjja 6600 Ft, és a Földhivatalban lehet beszerezni (bármelyikben).
Szóval, az ügyvéddel aláírjátok az Adás-vételi szerződést, és letétbe helyezitek a Tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájáruló nyilatkozatot. Erről igazolást is kapsz (Letéti igazolás). Előbbinél, ha egy összegben ki tudod fizetni akkor azt írjátok bele, ha hitelre vásárolsz, akkor az az összeg, amit önerőként ki tudsz fizetni az eladónak. Azt is fel kell benne tüntetni, hogy mikor fogod azt kifizetni és hogyan. Általában mire az aláíráshoz juttok, már megtörténik a kifizetés, ezt utalási bizonylattal, vagy egy átvételi elismervénnyel igazolni tudjátok majd.
A hitel folyamatát a következő részben taglalnám.
Most tegyük fel, hogy ki is fizetted a lakást.
Az Adás-vételi szerződést szerintem minden esetben érkeztetni kell a Földhivatalba, aminek díjja ismét 6600 Ft. Fontos, hogy csak a területileg illetékesbe tudsz ilyen üggyel menni.
Ha megtörtént a kifizetést, az ügyvéd átadja neked a Birtokba adási szerződést is, amit szintén érkeztetned kell majd.
Sajnos, ha ingatlant vásárolsz, illetéket kell fizetned az állam felé. Ha semmilyen kedvezményre nem vagy jogosult, akkor vételár 4%-át fogják rajtad behajtani. (Ezért is írtam, hogy több pénzed legyen, mint amennyibe a lakás kerül.)
Nekem csak 2%-ot kell majd, mert 35 éven aluli vagyok, első lakásom, és értéke nem haladja meg a 15 000 000 Ft-ot.



Az ingatlan átadásának napján átadás-átvételi jegyzőkönyvet kell írnotok, amiben feljegyzitek a közművek óraállását, illetve bele lehet írni, ha valami követelésetek van egymás felé. Érdemes az ilyesmiket már előre lerendezni, pl. közös költség.
Van olyan közmű, akihez személyesen kell menni, van olyan ahova elég e-mailben, de minden esetben az Adás-vételi és ez a jegyzőkönyv szükséges. Van ahol a birtokba adási is.
Innentől kezdve, amelyik közmű számla a te nevedre jön, a tiéd, ami még az eladó nevére, az az övé. Érdemes emiatt címet egyeztetni az eladóval. (Nekem könnyű, mert szembe költözött velem.)
Szóval a folyamat nagyjából ennyi. Szerintem a neheze inkább a hitelügyintézés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése